Batterijen steeds goedkoper: prijs elektrische auto's aantrekkelijker

De prijs van lithium-ion batterijen is in 2024 flink gedaald, wat elektrische voertuigen concurrerender maakt. Toch blijven er grote verschillen tussen markten zoals Europa, de VS en China.
De gemiddelde prijs van batterijpacks is dit jaar met 20 procent gedaald naar 115 dollar per kilowattuur, meldt onderzoeksbureau BloombergNEF (BNEF). Voor volledig elektrische voertuigen is in sommige gevallen zelfs de symbolische grens van 100 dollar per kilowattuur bereikt. Dat is een enorme daling vergeleken met 2010, toen de prijs nog rond de 1.000 dollar per kWh lag.
In China zijn elektrische auto's door de lagere batterijkosten inmiddels vergelijkbaar geprijsd met auto's met een verbrandingsmotor. In Europa en de VS is dat nog niet het geval; daar zijn batterijpacks respectievelijk 48 en 31 procent duurder dan in China. De hogere kosten in deze regio’s zijn vooral te wijten aan lagere productievolumes en hogere productiekosten.
Concurrentie en overcapaciteit
Volgens BNEF worden de lagere prijzen gedreven door overcapaciteit, die ruim tweeënhalf keer zo groot is als de jaarlijkse vraag. Daarnaast zorgen schaalvoordelen, goedkopere metalen en de populariteit van betaalbare lithium-ijzerfosfaatbatterijen voor een daling in kosten. China profiteert bovendien van intense concurrentie die fabrikanten dwingt hun prijzen laag te houden, aldus het onderzoeksbureau.
‘Veel Chinese producenten richten zich nu op exportmarkten waar hogere prijzen worden betaald, zoals Europa en de VS, of zoeken naar nieuwe toepassingen zoals energieopslag,’ stelt BNEF. De organisatie verwacht dat de prijs van batterijen in 2025 verder zal dalen met 3 dollar per kilowattuur. Innovaties, waaronder solid state-batterijen, kunnen op de lange termijn voor nog lagere prijzen zorgen.
Europese producenten onder druk
De dalende prijzen zetten Europese fabrikanten onder druk. Zo kampt batterijproducent Northvolt met financiële problemen, wat heeft geleid tot het schrappen van 1.600 banen. Voorzitter Tom Johnstone geeft aan dat efficiëntere productieprocessen noodzakelijk zijn om te overleven in een markt waar marges steeds krapper worden.