Amsterdam bereidt zich voor op jaar van ongekende verkeershinder in 2025
In 2025 staat Amsterdam een jaar van extreme verkeershinder te wachten door een unieke samenloop van grootschalige weg- en spoorwerkzaamheden en grote evenementen. Rijkswaterstaat, de gemeente en de provincie waarschuwen dat minimaal 20 procent minder auto’s op de weg nodig is om de regio bereikbaar te houden. Een grote logistieke operatie en aanpassingen in reisgedrag zijn onvermijdelijk.
Grootschalige werkzaamheden aan wegen en spoor
Amsterdam en omgeving worden in 2025 het toneel van een historische onderhoudsoperatie. Bruggen, tunnels en wegen zijn toe aan groot onderhoud, uitstel van onderhoud is niet langer mogelijk. Rijkswaterstaat werkt het hele jaar aan de A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht en aan de Ring A10 Zuid. Daarnaast vinden er werkzaamheden plaats aan de A1, A4 en Coentunnel. De gemeente Amsterdam voert gelijktijdig reparaties uit aan onder andere de Middenweg, Linnaeusstraat en rond Amsterdam Centraal. ProRail zal bovendien spoorwerkzaamheden uitvoeren, wat gevolgen heeft voor de dienstregeling van de NS.
Grote evenementen en piekperiode
De piek van de werkzaamheden ligt tussen mei en oktober. Tegelijkertijd trekt de stad veel bezoekers voor evenementen zoals het 750-jarig jubileum van Amsterdam, met onder andere een feest op de Ring A10 en de maritieme happening SAIL. Ook de NAVO-top in juni zorgt voor extra verkeersdrukte, met tijdelijke afsluitingen van de A4 en A5.
Ondanks de inspanningen om werkzaamheden en evenementen op elkaar af te stemmen, blijft verkeershinder onvermijdelijk. De reguliere zomervakantieperiode, waarin normaal gesproken minder verkeer is, blijkt onvoldoende om alle projecten te voltooien.
Campagnes en maatregelen
Om te voorkomen dat het verkeer volledig vastloopt, start in het voorjaar een grote campagne om reizigers te informeren en alternatieve reismogelijkheden te promoten. Rijkswaterstaat biedt kortingen voor deelvervoer en openbaar vervoer en zet extra bergingsvoertuigen in om ongelukken sneller op te lossen. Automobilisten worden opgeroepen om minder, samen of anders te reizen. Vooral verkeer van buiten Amsterdam – uit Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht – moet rekening houden met extra drukte en vertraging.
De impact op de regio
De verwachte verkeersdrukte zal niet alleen de stad Amsterdam treffen, maar ook forenzenroutes vanuit steden als Alkmaar, Den Haag en Almere. Verkeerswethouder Melanie van der Horst benadrukt dat essentiële diensten en beroepen de stad bereikbaar moeten blijven. “Iedereen moet beseffen dat er komend jaar echt wat aan de hand is. Niet iedereen kan blijven reizen zoals gebruikelijk.”
De omvang van de werkzaamheden en de impact op het dagelijks leven worden door velen als een "perfect storm" beschreven. Met aanpassingen in reisgedrag en een gezamenlijke inspanning hopen de betrokken partijen de hinder zoveel mogelijk te beperken en Amsterdam bereikbaar te houden.