Drukste jaar ooit op de Nederlandse wegen: filezwaarte stijgt met 8 procent

De Nederlandse wegen waren in 2024 drukker dan ooit. De filezwaarte steeg met 8 procent ten opzichte van 2023, vooral door bevolkingsgroei en meer voertuigen op de weg. De zomer- en najaarsmaanden zorgden voor aanzienlijk meer verkeersopstoppingen, aldus de ANWB.
De filezwaarte wordt berekend door de lengte maal de duur van de file te nemen. De zwaarte nam in 2024 vooral overdag fors toe. Op woensdag en donderdag werden zelfs stijgingen van 40 en 25 procent gemeten. De ochtend- en avondspits werden ook drukker, met een stijging van 6 procent in filezwaarte. In de weekenden zorgden wegwerkzaamheden voor 45 procent meer vertraging dan het jaar ervoor.
Het drukste knelpunt van 2024 was de A27 van Lexmond naar Werkendam, gevolgd door de A4 van Den Haag-Zuid naar de Ketheltunnel en de A2 tussen knooppunt Empel en Kerkdriel. Opvallend genoeg bleef het in het noorden van Nederland relatief rustig; daar bleef de filezwaarte onveranderd.
De ANWB wijst op een groeiend probleem dat zich in steeds meer regio’s voordoet. Het wagenpark in Nederland telt inmiddels ruim 9,6 miljoen personenauto’s, en de verkeersdrukte blijft toenemen. Voor 2025 wordt opnieuw veel oponthoud verwacht door geplande wegwerkzaamheden. Rijkswaterstaat gaat onder meer werken aan de A12 tussen Veenendaal en knooppunt Lunetten, de N33 bij Veendam en delen van de A10 rondom Amsterdam.
Hoewel de overstap naar elektrisch rijden steeds populairder wordt, speelt de overheid hierin een minder grote rol dan voorheen. Volgens het Nationaal Zakelijke Mobiliteitsonderzoek 2024 ligt de nadruk nu vooral op het duurzaamheidsbeleid van werkgevers. Dit onderzoek, uitgevoerd door VMS | Insight, biedt inzichten in de zakelijke mobiliteitsmarkt en onderstreept het belang van strategische aanpassingen om verkeersdrukte te beperken.