RDW slaat alarm: "TikTok-apk" brengt verkeersveiligheid in gevaar
In Nederland werden dit jaar voor het eerst meer dan 8 miljoen apk-keuringen uitgevoerd, maar dit record wordt overschaduwd door een zorgwekkende nieuwe trend: illegale apk-keuringen via sociale media. De RDW slaat alarm over de zogenaamde ‘TikTok-apk’, waarbij auto’s ongezien worden goedgekeurd. Om de verkeersveiligheid te waarborgen, voert de RDW vanaf 2025 strengere controles en nieuwe regels in.
Op platforms zoals TikTok en Instagram worden illegale apk-diensten openlijk aangeboden. Voor bedragen van 135 tot 200 euro beloven malafide keurmeesters een snelle goedkeuring, zelfs als de auto niet voldoet aan de minimale veiligheidsnormen. “Zelfs zonder banden wordt je auto goedgekeurd,” pocht een aanbieder. Deze praktijken brengen niet alleen de verkeersveiligheid in gevaar, maar ook het vertrouwen in het apk-systeem.
De RDW ontdekte verdachte patronen in hun data. Zo bleek een keurmeester binnen enkele minuten keuringen te hebben uitgevoerd in zowel Groningen als Amsterdam, iets dat natuurlijk vrij lastig is. Zulke signalen leidden tot een diepgaand onderzoek en de noodzaak om het huidige apk-systeem even te verversen.
Om fraude tegen te gaan, voert de RDW daarom vanaf 1 januari 2025 een reeks nieuwe maatregelen in:
Meldpauze: Keurmeesters kunnen niet langer meerdere voertuigen tegelijk afmelden, waardoor bulkfraude wordt bemoeilijkt.
Herzien apk-rapport: Het nieuwe rapport wordt overzichtelijker, waardoor onregelmatigheden makkelijker te traceren zijn.
Steekproeven gericht op verdachte bedrijven: Garages met een verdacht patroon of lage prestaties worden vaker gecontroleerd door de RDW.
Volgens Teun Verschuren, manager toezicht bij de RDW, zijn er dagelijks zo’n 150 controleurs onderweg die jaarlijks ruim 235.000 steekproeven uitvoeren. “We maken daarnaast steeds meer gebruik van data-analyse om verdachte situaties te identificeren,” zegt hij.
In 2024 werden twaalf keurmeesters geschorst en 350 apk-keuringen ongeldig verklaard vanwege fraude. Dit leidde tot hoge kosten voor autobezitters, die alsnog een nieuwe keuring moesten laten uitvoeren. “Keurmeesters die gepakt worden, verliezen hun bevoegdheid voor minstens een jaar en moeten opnieuw examen doen,” aldus Verschuren.
De RDW roept autobezitters op om illegale aanbieders te melden. “Het is levensgevaarlijk dat onveilige auto’s rondrijden door deze praktijken. Een remsysteem dat faalt kan fatale gevolgen hebben, bijvoorbeeld op een zebrapad,” waarschuwt Verschuren.
Met de nieuwe maatregelen hoopt de RDW het vertrouwen in de apk terug te winnen en de verkeersveiligheid in Nederland te waarborgen.
Bron: de Telegraaf