Volkswagen en Xpeng slaan handen ineen voor grootschalig laadnetwerk in China

Volkswagen China en de Chinese autofabrikant Xpeng hebben een strategische samenwerking aangekondigd voor de bouw van een uitgebreid netwerk van snellaadstations in China. Dit gezamenlijke project moet het opladen van EV's aanzienlijk verbeteren en zal meer dan 20.000 zelfbeheerde laadpalen omvatten, verspreid over 420 steden en regio’s.
De samenwerking werd officieel vastgelegd in een Memorandum of Understanding (MoU), gericht op de ontwikkeling van laadnetwerken voor EV’s. De nieuwe infrastructuur moet niet alleen het gemak voor EV-rijders vergroten, maar zal ook naadloos integreren met apps van grote autofabrikanten. Beide bedrijven benadrukken dat deze stap een belangrijke mijlpaal is in de steeds hechtere samenwerking tussen internationale en Chinese autobedrijven.
Volkswagen beschouwt China als een cruciale markt voor elektrische mobiliteit, gezien de snelle groei en het hoge volume aan EV-verkopen. Met dit partnerschap hoopt het Duitse concern zijn positie in de grootste automarkt ter wereld verder te versterken.
China heeft zich de afgelopen negen jaar bewezen als koploper op het gebied van nieuwe energievoertuigen (NEV’s). Volgens het Chinese persbureau Xinhua bleef het land van 2015 tot en met 2023 de grootste producent en verkoper van NEV’s wereldwijd. In 2024 werd naar verwachting 31,5 miljoen voertuigen verkocht, waarvan 13 miljoen NEV’s.
Cijfers van de China Passenger Car Association tonen aan dat China’s aandeel in de wereldwijde NEV-markt tussen januari en november 2024 uitkwam op bijna 70 procent. In 2021 was dat nog 52 procent, wat de snelle opmars van elektrische mobiliteit in China benadrukt.
Niet alleen Volkswagen zet in op samenwerking met Chinese bedrijven. Tijdens de Guangzhou International Automobile Exhibition in november 2024 kondigden verschillende Japanse en Europese automerken nieuwe partnerships aan met lokale autofabrikanten. Zo werkt Dongfeng Nissan samen met Huawei aan de ontwikkeling van slimme cockpits op basis van Huawei’s HarmonyOS.
Bron: Global Times