Vaklieden mijden Amsterdam door verkeerschaos en hoge parkeerkosten
Loodgieters, timmermannen en andere vaklieden vermijden steeds vaker Amsterdam vanwege onwerkbare omstandigheden. Hoge parkeerkosten, extreme verkeershinder en een gebrek aan laad- en losplekken maken het werk in de stad financieel en praktisch onhoudbaar. Ondernemersorganisaties luiden de noodklok.
Amsterdam kampt met een steeds grotere leegloop van vaklieden zoals loodgieters, dakdekkers en timmermannen. Volgens MKB Metropool Amsterdam is het voor deze groep bijna onmogelijk om hun werk in de stad nog uit te voeren. De oorzaken zijn helder: hoge parkeerkosten, lange zoektijden naar een parkeerplek, dichtgeslibde verkeersaders en gebrek aan laad- en losplekken. Deze problemen maken het werk financieel onrendabel, aldus vicevoorzitter Guido Frankfurther.
Loodgieter Andre Kenter, die al dertig jaar in Amsterdam werkt, geeft aan dat de huidige situatie onhoudbaar is: “Je staat overal vast. Als ik anderhalf uur onderweg ben naar een klus, kan ik die tijd niet zomaar doorberekenen aan de klant. Dat accepteert niemand.” Voor spoedgevallen maakt hij nog uitzonderingen, maar hij weigert structureel opdrachten in de binnenstad. Zijn collega Nabil herkent de problemen: “Soms ben ik een half uur bezig om een parkeerplek te vinden, waarna ik met zware spullen nog een flink stuk moet lopen. Dat is niet te doen.”
De problemen worden verder verergerd door de toenemende verkeershinder in de stad. Uit onderzoek blijkt dat Amsterdam inmiddels de langzaamste stad van Nederland is: gemiddeld kost het 23 minuten om tien kilometer af te leggen. Met grootschalig onderhoud aan wegen en spoor in 2025 belooft de situatie alleen maar nijpender te worden.
Voor veel bedrijven is de maat vol. Steeds meer vaklieden verlaten Amsterdam en zoeken hun heil in omliggende steden zoals Purmerend en Badhoevedorp, waar ze zonder vertraging en hoge kosten hun werk kunnen doen. “Er is nu al sprake van een tekort aan servicemonteurs in de binnenstad,” waarschuwt Frankfurther.
De gemeente Amsterdam erkent het probleem en belooft in gesprek te gaan met de branche. “De stad wordt steeds drukker, en dat zet de bereikbaarheid onder druk,” laat een woordvoerder weten. Hoe en wanneer er concrete oplossingen komen, blijft vooralsnog onduidelijk.