Rijden onder invloed in Nederland: fors meer boetes en grote gevolgen

Het aantal boetes voor rijden onder invloed is in 2024 fors gestegen. Maar liefst 42.616 bestuurders werden beboet voor rijden met alcohol of drugs op. Dit is 30% meer dan vijf jaar geleden en de derde keer op rij dat het aantal overtredingen boven de 40.000 ligt. Dit blijkt uit cijfers van de politie, geanalyseerd door Independer.
Grote stijging in boetes
In 2019 werden er 32.544 boetes uitgedeeld voor rijden onder invloed. Vorig jaar kwam dit neer op gemiddeld 117 boetes per dag. De stijging kan deels worden verklaard door meer handhaving, maar het roept ook vragen op over het gedrag van Nederlandse weggebruikers. Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant zijn samen goed voor ruim de helft van alle boetes. Vooral Amsterdam (2.482), Den Haag (2.388) en Rotterdam (2.267) spannen de kroon als het gaat om steden met de meeste overtredingen.
Opvallend is dat de meeste boetes relatief gezien werden uitgeschreven in Oostzaan, Laren en Texel. In Oostzaan kregen bijvoorbeeld 77,4 op de 10.000 inwoners een boete. Dit is ruim tweeënhalf keer zoveel als het landelijk gemiddelde van 29,1 boetes per 10.000 inwoners.
Gevolgen voor verzekering en verkeersveiligheid
Rijden onder invloed brengt niet alleen grote risico’s met zich mee voor de verkeersveiligheid, maar kan ook desastreuze financiële gevolgen hebben. Bij een ongeluk draaien bestuurders met alcohol of drugs in hun systeem zelf op voor alle kosten, inclusief letselschade van de tegenpartij. Daarnaast kunnen verzekeraars de polis beëindigen, waardoor het lastig wordt om een nieuwe verzekering af te sluiten. Vaak rest dan alleen een duurdere polis bij een gespecialiseerde verzekeraar zoals de Vereende.
Grenzen en bewustwording
Volgens experts, zoals Menno Dijcks van Independer, zijn de risico’s van rijden onder invloed niet te onderschatten. “Alcohol en drugs vertragen je reactietijd en verminderen je concentratie. Dit vergroot de kans op ernstige ongelukken,” aldus Dijcks. Hij benadrukt het belang van bewustwording: "Ken je grenzen en zoek een alternatief, zoals een taxi of een slaapplaats bij vrienden."