Constructiefouten bij bruggen en viaducten kunnen verkeershinder veroorzaken

Zo’n honderd bruggen en viaducten in Nederland kampen mogelijk met een constructiefout die kan leiden tot snelle slijtage en verkeershinder. Dit blijkt uit een Kamerbrief van minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat). De tand-nokconstructie, gebruikt bij deze infrastructuur, is kwetsbaar voor corrosie door water en strooizout.
De tand-nokconstructie, waarbij betonnen onderdelen met een tand en nok op elkaar rusten, blijkt gevoelig te zijn voor roestvorming in de wapening van het beton. Vooral water vermengd met strooizout dringt door tot de wapening, wat de slijtage versnelt. Uit aanvullende inspecties in 2022 is gebleken dat de problemen zich voordoen bij ongeveer honderd bruggen en viaducten die door Rijkswaterstaat worden beheerd. Ook provinciale bruggen kunnen getroffen zijn, wat de omvang van het probleem mogelijk groter maakt.
Zeventien bruggen en viaducten staan bovenaan de prioriteitenlijst van Rijkswaterstaat vanwege ernstige slijtage. Het gaat onder meer om de viaducten bij knooppunt Velperbroek (A12), het viaduct Kamperhoekweg (A6), twee bruggen bij de Naardertrekvaart (A1), acht viaducten bij het Prins Clausplein (A4/A12), het viaduct Tielsestraat (A15) en het viaduct De Tol (A1). Op deze locaties worden vervolgonderzoeken uitgevoerd of zijn herstelmaatregelen in voorbereiding.
Bij knooppunt Velperbroek is al verkeershinder ontstaan. Sinds december mogen voertuigen zwaarder dan 45 ton niet meer over de viaducten van de A12 rijden en moeten zij een alternatieve route nemen via een rotonde onder het knooppunt. Minister Madlener waarschuwt dat herstelwerkzaamheden in de toekomst voor meer hinder kunnen zorgen, maar benadrukt dat de veiligheid voor nu gegarandeerd is.
De problemen met deze constructies worden vaak pas laat opgemerkt, omdat ze bij reguliere inspecties niet zichtbaar zijn. Hoewel vochtige voegovergangen soms een signaal zijn, wordt dit niet altijd gezien als reden voor verder onderzoek. Rijkswaterstaat geeft aan dat de infrastructuur goed wordt gemonitord en veilig blijft zolang reparaties tijdig worden uitgevoerd. "Liever verkeershinder dan een onveilige brug," aldus de minister.