Europese CO2-normen brengen Volkswagen verder in de financiële problemen

Volkswagen verwacht dit jaar een CO2-boete van 1,5 miljard euro, mede door tegenvallende verkoopcijfers van elektrische voertuigen. De aangescherpte uitstootregels in Europa dwingen fabrikanten tot forse investeringen in EV’s of alternatieve maatregelen om aan de normen te voldoen. Ondertussen dreigt de Europese autosector met hoge kosten te worden opgezadeld.
De Europese Unie heeft de CO2-doelstellingen voor 2025 verder aangescherpt. Autofabrikanten moeten gemiddeld 15 procent minder CO2 uitstoten dan in 2021. Om aan deze eisen te voldoen, moeten ze minstens 20 procent volledig elektrische voertuigen verkopen. Dit blijkt een uitdaging, vooral omdat de verkoop van elektrische auto’s in Europa vorig jaar met 6 procent daalde.
Volkswagen kampt met tegenvallende EV-verkopen en lijkt de normen niet te halen, zegt Rolf Woller, hoofd investor relations bij de fabrikant. Hierdoor moet het bedrijf rekening houden met boetes van 95 euro per gram CO2 boven de limiet per voertuig. “Het is veel geld, zeker gezien de huidige bezuinigingen bij ons concern,” aldus Woller.
Om de financiële impact te beperken, kopen autofabrikanten emissierechten van bedrijven die volledig elektrische voertuigen verkopen, zoals Tesla en Polestar. Tesla verdient naar schatting 1 miljard euro aan deze constructie. Daarnaast kunnen fabrikanten een zogeheten CO2-pool vormen, waarbij ze de uitstoot van brandstofauto’s compenseren door samen te werken met merken die vooral EV’s produceren.
De strengere regels zetten de winstmarges onder druk. Hoewel elektrische auto’s nodig zijn om boetes te vermijden, zijn ze doorgaans minder winstgevend dan modellen met verbrandingsmotoren. Dit maakt de transitie naar een duurzamere autosector financieel uitdagend. Critici, zoals Noud Broekhof van De Nationale Autoshow, wijzen erop dat de Europese industrie zichzelf kan verzwakken door de strenge normen en hoge boetes. “De sector heeft het al zwaar, en dit helpt niet mee,” zegt Broekhof.
Volgens experts zullen de boetes voor de Europese autosector dit jaar oplopen tot meer dan 15 miljard euro, tenzij fabrikanten snel hun strategie aanpassen.