Gemeenten verwachten enorme opbrengst uit parkeergelden in 2025

De inkomsten uit parkeergelden stijgen dit jaar enorm. Nederlandse gemeenten begroten samen bijna 1,5 miljard euro aan parkeerheffingen, een stijging van 11,6 procent ten opzichte van 2024. Deze toename is vooral te danken aan niemand minder dan Amsterdam, waar de parkeertarieven opnieuw zijn verhoogd en betaald parkeren verder is uitgebreid.
Met een verwachte opbrengst van een lekkere 409,2 miljoen euro aan parkeergelden in 2025 blijft Amsterdam de stad waar automobilisten het meest betalen voor een parkeerplek. In Amsterdam-Centrum geldt het hoogste uurtarief van 7,76 euro, terwijl parkeren in stadsdelen als Nieuw-West en Zuidoost relatief goedkoop blijft met 1,66 euro per uur. De gemeente voert op steeds meer locaties betaald parkeren in, wat bijdraagt aan de forse stijging van de parkeerinkomsten.
Ook andere steden verhogen hun parkeertarieven fors. De grootste stijgingen zijn te zien in Den Haag (+22 miljoen), Rotterdam (+17 miljoen), Utrecht (+16 miljoen), Arnhem (+7 miljoen) en Breda (+7 miljoen).
Hoewel parkeergelden een nogal belangrijke inkomstenbron vormen voor gemeenten, is het onduidelijk waar het geld nou exact aan wordt besteed. De inkomsten belanden in de algemene middelen, wat betekent dat ze kunnen worden ingezet voor uiteenlopende uitgaven, van infrastructuur tot sociale voorzieningen.
Met de stijgende tarieven loont het in ieder geval om slim te parkeren. De ANWB heeft gelukkig tips om vooraf parkeermogelijkheden en -tarieven te vergelijken, een parkeerplek te reserveren, gebruik te maken van parkeerapps en indien mogelijk een P+R-terrein aan de rand van de stad te kiezen. Ook kan het lonen om te controleren of in- en uitrijden met een bankpas mogelijk is om tijd en geld te besparen.
Met de steeds hogere parkeerkosten blijft parkeren in de grote steden een dure bedoeling. Vooral automobilisten in Amsterdam voelen de stijging in hun portemonnee, maar ook in andere gemeenten worden parkeertarieven steeds verder opgeschroefd.