Musk haalt uit naar Trump-team na mislukte poging om importheffingen te stoppen

Elon Musk probeerde afgelopen weekend nog persoonlijk de Amerikaanse president op andere gedachten te brengen, maar tevergeefs. Donald Trump zette zijn tariefplannen gewoon door en dreigde maandag zelfs met extra heffingen op Chinese import. De spanningen tussen Musk en het Witte Huis lopen ondertussen verder op.
Volgens The Washington Post nam Musk dit weekend contact op met president Trump in een poging de nieuwe importtarieven ongedaan te maken. Deze tarieven – van minimaal tien procent op buitenlandse goederen – raken Tesla hard, omdat veel onderdelen uit Azië komen. Trump liet zich echter niet overtuigen. Sterker nog: hij dreigde maandag met een extra heffing van vijftig procent op álle Chinese import.
Scherpe uithalen op X
Musk koos er daarna voor om op sociale media zijn onvrede te uiten. In een video op X deelde hij een fragment van econoom Milton Friedman, waarin die pleit voor internationale handel en vrije markten: “Niet alleen voor efficiëntie, maar vooral voor harmonie en vrede.”
Maar de toon werd snel grimmiger. Musk haalde hard uit naar Peter Navarro, Trumps handelsadviseur en de architect van het tariefbeleid. “Een doctoraat in economie van Harvard is een slechte zaak, geen goede zaak,” sneerde Musk. Hij noemde Navarro later “dommer dan een zak bakstenen” en “echt een idioot”. “Wat hij hier zegt, is aantoonbaar onwaar,” aldus Musk, die benadrukte dat Tesla auto’s produceert met de hoogste Amerikaanse productiewaarde.
Witte Huis haalt schouders op
Navarro had op zijn beurt Musk verweten slechts een “auto-assembleur” te zijn, die afhankelijk is van buitenlandse onderdelen. Volgens hem zou Tesla juist meer in de VS moeten produceren. Het Witte Huis reageerde laconiek op de ruzie. Woordvoerster Karoline Leavitt noemde de onenigheid “typisch jongensgedrag” en voegde toe: “We laten het gebekvecht gewoon doorgaan.”
Volgens Leavitt luistert Trump naar uiteenlopende meningen en blijft hij transparant in zijn besluitvorming. Ondertussen stapten twee grote Republikeinse donoren al op, omdat ze het beleid “te agressief en te snel” vinden. De economische schade van het nieuwe handelsbeleid lijkt inmiddels voelbaar – en de politieke spanningen blijven oplopen.