ADAC: elektrische auto's 2,5 keer betrouwbaarder

Elektrische auto’s zijn minder vaak de oorzaak van een oproep naar de wegenwacht dan hun benzine- of dieselbroertjes. Dat blijkt uit de nieuwste pechstatistieken van de Duitse ANWB, de ADAC. Ondanks een flinke stijging van het aantal elektrische voertuigen op de weg, blijkt dat vooral brandstofauto’s het laten afweten.
Accuproblemen blijven oorzaak nummer één
Uit de cijfers van de ADAC blijkt dat van alle pechgevallen in 2024 ongeveer 45 procent te wijten was aan een lege of defecte startaccu. Dat probleem doet zich voor bij zowel verbrandingsmotoren als elektrische voertuigen. In totaal werd de pechhulpdienst 3.633.154 keer opgeroepen, een stijging van bijna 3 procent ten opzichte van 2023. De drukste dag was 9 januari, met bijna twintigduizend meldingen.
Elektrische auto’s minder vaak stuk
Hoewel het aantal pechmeldingen van elektrische auto’s steeg tot 43.678 – een toename van 46 procent – blijkt uit de cijfers dat EV’s aanzienlijk minder storingsgevoelig zijn. Bij voertuigen van twee tot vier jaar oud lag het aantal pechgevallen bij brandstofauto’s op 9,4 per duizend voertuigen, tegenover slechts 3,8 bij elektrische modellen. Dat maakt elektrische auto’s gemiddeld tweeënhalf keer zo betrouwbaar in deze leeftijdscategorie.
Toyota niet meer zo betrouwbaar
Opmerkelijk is de slechte prestatie van Toyota in de ADAC-pechstatistieken van 2024. Modellen als de C-HR (63,1 pechgevallen per duizend voertuigen), Yaris en RAV4 scoren opvallend slecht, vooral vanwege accuproblemen. Daarmee verliest Toyota zijn reputatie als betrouwbare fabrikant. Ter vergelijking: de Mini en Audi A4 scoorden het best onder de twee jaar oude auto’s, met respectievelijk 0,3 en 0,4 storingen per duizend voertuigen. Tesla’s Model 3 was de beste EV met 0,5.
Ook fietsers bellen de wegenwacht
Niet alleen automobilisten doen een beroep op de hulpdiensten. In 2024 werden bijna 17.000 fietsers geholpen door de ADAC, meestal vanwege een lekke band. Dat is een stijging van 8 procent.
Meer digitale meldingen
Steeds meer mensen maken gebruik van de digitale meldsystemen van de ADAC. In 2024 werden zo’n 600.000 meldingen gedaan via de app of webapp, een toename van 20 procent. De hulp werd verleend door een netwerk van 1.700 ADAC-medewerkers en 550 partnerbedrijven, verspreid over 700 locaties in Duitsland.
Bron: ADAC