Autobeurzen stijgen na toezegging Trump: 'Ik wil sommige fabrikanten helpen'

Automerken als Toyota, Stellantis en Ford zagen hun aandelen flink stijgen nadat president Donald Trump maandag aangaf mogelijk hulp te bieden aan autobouwers die kampen met de gevolgen van nieuwe importheffingen. De Amerikaanse president zei dat bedrijven “een beetje tijd nodig hebben” om hun productie van Mexico en Canada naar de VS te verplaatsen. Toch blijft de onzekerheid groot, met duizenden banen en miljarden aan omzet op het spel.
Beurzen reageren direct op uitspraak Trump
De aandelenkoersen van onder meer Stellantis, Toyota, Honda, Hyundai en Volkswagen schoten maandag tussen de drie en zes procent omhoog. Ook Rivian eindigde de dag ruim vier procent hoger. De stijging kwam na uitspraken van Trump tijdens een ontmoeting met de president van El Salvador. Hij overweegt maatregelen te nemen om autofabrikanten te ontzien die getroffen zijn door de eerder ingestelde invoertarieven van 25 procent op buitenlandse auto’s.
Productie moet terug naar de VS
Trump benadrukte dat zijn doel is om de productie terug te halen naar de Verenigde Staten, maar erkende dat daar tijd voor nodig is. Vooral Japanse fabrikanten zoals Toyota en Honda produceren momenteel veel voertuigen in Mexico. “Ik kijk naar iets om sommige autobedrijven te helpen,” aldus Trump. “Ze gaan onderdelen hier maken, maar hebben daar nog even voor nodig.”
Onrust in de sector groeit
Ondanks de geruststellende toon blijven de zorgen in de sector groot. De importheffingen, die op 3 april van kracht werden, hebben geleid tot onzekerheid over leveringen en productie. Sommige merken, zoals Jaguar Land Rover, hebben de export naar de VS tijdelijk gestaakt. Ook Stellantis zette fabrieken in Canada en Mexico stil.
John Elkann, topman van Stellantis, zei “bemoedigd” te zijn door Trumps uitspraken, maar waarschuwde dat het beleid banen en innovatie bedreigt. “Autoproductie is een bron van werkgelegenheid en sterke gemeenschappen,” aldus Elkann.
Miljardenverlies dreigt
Analisten van S&P Global voorspellen dat er dit jaar in de VS zevenhonderdduizend minder auto’s verkocht worden, en dat de productie met 1,28 miljoen voertuigen zal dalen. Volgens Bernstein lopen Japanse fabrikanten mogelijk 38 miljard dollar aan omzet mis, met een verwachte winstdaling van ruim 25 miljard dollar.
Het is nog onduidelijk of de door Trump genoemde “hulp” ook echt vorm krijgt. Tijdens zijn vorige ambtstermijn duurde het meer dan zestien maanden voordat er een besluit viel over vergelijkbare tarieven. De verwachting is dan ook dat de onzekerheid voorlopig aanhoudt.