Elektromotor omzetten naar hybride? Horse komt met revolutionair concept

Hoewel elektrische auto's vandaag de dag (te)veel in het straatbeeld te zien zijn betekent dat niet dat de verbrandingsmotor al volledig afgeschreven is. Sterker nog, elektrische motoren kunnen worden omgetoverd tot een hybrid. Met een slim hybride concept van Horse Powertrain worden EV’s in een handomdraai omgetoverd tot plug-in hybrides, geschikt voor lange afstanden en alternatieve brandstoffen.
Horse Powertrain – een samenwerking tussen Renault, Geely (moederbedrijf van onder andere Volvo), en olieconcern Aramco – presenteerde op de autoshow van Shanghai het zogeheten Future Hybrid Concept. Deze compacte aandrijfeenheid combineert een benzinemotor, elektromotor, versnellingsbak, DC-converter en 800-volt laadsysteem in één geïntegreerd blok. Daarmee kan het ingezet worden voor uiteenlopende toepassingen: van elektrische platforms tot klassieke benzineauto’s.
Wat dit concept bijzonder maakt, is de veelzijdigheid. De hybride-eenheid is ontworpen om met minimale aanpassingen in het subframe van bestaande elektrische auto’s geplaatst te worden. Daardoor verandert een volledig elektrische auto in een range-extended EV (REEV), die door de verbrandingsmotor extra actieradius krijgt. Maar het blok is ook geschikt om conventionele auto’s te hybridiseren. Bovendien werkt de motor op meerdere soorten brandstof: van benzine en ethanol tot synthetische brandstoffen en pure methanol.
Slimme oplossing voor wereldwijde markten
De voordelen van het Future Hybrid Concept zijn duidelijk: autofabrikanten hoeven niet langer meerdere platformen te ontwikkelen voor verschillende aandrijflijnen. Vooral kleinere merken kunnen hiermee eenvoudig inspelen op veranderende regelgeving en klantbehoefte, zonder hoge ontwikkelingskosten. Bovendien biedt het hybride systeem in theorie zelfs all-wheel drive, afhankelijk van hoe de elektromotor wordt aangestuurd.
Hoewel de EU vanaf 2035 de verkoop van nieuwe verbrandingsmotoren wil verbieden (inclusief hybrides), ligt dat in andere werelddelen zoals China heel anders. Daar wordt volop geïnvesteerd in nieuwe verbrandingsmotoren, mits ze schoner zijn of draaien op klimaatneutrale brandstoffen. Terwijl Europa zich eenzijdig op batterij-elektrisch rijden richt, willen Geely en Renault met Horse Powertrain juist flexibel inspelen op wereldwijde verschillen.
Nog even geduld tot 2028
Toch is het nieuwe hybrideblok nog niet direct beschikbaar. De eerste productiemodellen worden pas in 2028 verwacht. Tegen die tijd is de mobiliteitsmarkt mogelijk weer veranderd – maar juist daarom biedt dit concept een interessante vorm van technologische vrijheid. In plaats van vast te houden aan één route, laat Horse Powertrain zien dat je ook meerdere wegen tegelijk kunt bewandelen richting een duurzame toekomst.