Trump maakt uitzondering op invoerheffing voor Amerikaanse autobouwers

Nog geen maand na het instellen van een algemene invoerheffing van 25 procent op buitenlandse auto’s en onderdelen, komt de regering-Trump met een versoepeling. Ter gelegenheid van zijn honderdste dag in functie wil de president tegemoetkomen aan Amerikaanse autobouwers en consumenten. De aanpassing moet vooral opluchting brengen voor autofabrikanten die meerdere keren onderdelen over de grens laten gaan.
Geen dubbele heffing meer op onderdelen
Volgens The Wall Street Journal verdwijnt het zogenoemde 'stapelen' van invoerheffingen. Onderdelen die meerdere keren de grens over gaan – bijvoorbeeld staal of aluminium – worden niet meer telkens opnieuw belast. Sterker nog: de heffing wordt deels terugbetaald. Fabrikanten kunnen vanaf 3 mei een vergoeding aanvragen tot maximaal 3,75 procent van de voertuigwaarde in het eerste jaar, en 2,5 procent in het tweede jaar. Daarna wordt de regeling afgebouwd.
De maatregel is bovendien met terugwerkende kracht van kracht. Tarieven die eerder al betaald zijn, komen in aanmerking voor gedeeltelijke teruggave.
Reactie vanuit de industrie: 'Verlichting welkom'
Volgens minister van Handel Howard Lutnick is dit een overwinning voor Trumps handelsbeleid. „Bedrijven die in de VS produceren worden beloond, en buitenlandse fabrikanten krijgen een kans om zich hier te vestigen,” aldus Lutnick bij CNN.
De autosector reageert voorzichtig positief. Ford-CEO Jim Farley noemt het besluit „een welkom signaal dat de impact van de tarieven op fabrikanten, toeleveranciers en consumenten helpt verzachten.” Volgens Farley zouden er jaarlijks vier miljoen extra auto’s in Amerika gebouwd worden als alle merken net zo veel lokaal produceerden als Ford.
General Motors-topvrouw Mary Barra sluit zich daarbij aan. „We zijn dankbaar voor de steun van president Trump aan de Amerikaanse auto-industrie,” zei ze tegen NBC News. „Zijn leiderschap helpt het speelveld eerlijker te maken, waardoor we nog meer in de Amerikaanse economie kunnen investeren.”
Ook Stellantis is positief. Bestuursvoorzitter John Elkann zegt: „We waarderen het dat de regering luistert en meedenkt over een concurrerende Amerikaanse auto-industrie.”
Prijzen nog steeds hoog
De versoepeling betekent niet dat de verwachte prijsstijging van gemiddeld 3.600 dollar per auto helemaal van tafel is. Maar voor veel fabrikanten is het wel een signaal dat de deur op een kier staat voor verder overleg. De autosector blijft ondertussen voorzichtig: de toekomst van het Amerikaanse handelsbeleid is allerminst zeker.