Buitenlandse vervuilende auto’s vaak onbestraft in uitstootvrije zones

In Nederland mogen steeds meer stadscentra alleen nog worden betreden door emissievrije voertuigen. Maar bedrijfswagens met buitenlandse kentekens lijken daar echter vaak aan te ontsnappen, omdat de kentekencamera’s hun gegevens niet mogen gebruiken. Staatssecretaris Vivianne Heijnen werkt aan oplossingen, maar dat verloopt per land verschillend.
Problemen met camera’s en Europese regels
De camera’s die kentekens vastleggen in zero-emissiezones mogen volgens Europese afspraken niet zomaar buitenlandse nummerplaten gebruiken om boetes uit te delen. Toch zijn er al afspraken met België, waardoor overtreders binnenkort ook daar een boete op de mat krijgen. Duitsland ligt ingewikkelder: daar worden gegevens pas gedeeld als er al een overtreding is vastgesteld, terwijl voor emissiezones juist vooraf informatie nodig is, meldt Heijnen in een Kamerbrief, aldus het AD.
Hoe groot is het probleem?
Hoe groot het probleem precies is, blijft onduidelijk. Alleen Rotterdam deed een eigen telling: tussen de 2,4 en 3,7 procent van de voertuigen in de zone had daar een buitenlands kenteken. Hoewel camera’s buitenlandse overtreders niet kunnen beboeten, kunnen handhavers op straat dat wel, bijvoorbeeld bij laad- en losplekken.
Groei van zero-emissiezones
Nederland telt inmiddels zestien gemeenten met een zero-emissiezone, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen, Eindhoven en Zwolle. De komende jaren komen daar nog twaalf gemeenten bij. Deze zones zijn bedoeld om de luchtkwaliteit te verbeteren en vervuilende voertuigen stapsgewijs te weren.
Toekomstplannen en boetevrijstelling
In de eerste zes maanden na de invoering van zo’n zone worden nog geen boetes uitgedeeld. Heijnen houdt de Kamer om de twee maanden op de hoogte van de voortgang. Het uiteindelijke doel is dat alleen nog volledig emissievrije bedrijfswagens toegang krijgen tot deze gebieden.
Bronnen: AD