Geld verdienen met je laadpaal? Zo doe je dat

Zondag konden slimme consumenten met een dynamisch energiecontract tot vijf euro verdienen door simpelweg stroom af te nemen. De oorzaak: een overschot aan zonne- en windenergie zorgde drie uur lang voor negatieve stroomprijzen. Wie het goed aanpakte, kreeg geld toe voor het opladen van de auto of het draaien van een was.
Geld verdienen aan je laadpaal
Volgens energie-expert Joris Kerkhof van Independer konden huishoudens met een dynamisch contract zondagmiddag circa 4 euro en 65 cent verdienen door hun elektrische auto op te laden aan een eigen laadpaal. Wel was het daarvoor belangrijk om zonnepanelen tijdelijk uit te schakelen, omdat teruglevering juist geld kost bij negatieve tarieven. Ook wie geen auto of panelen heeft, kon profiteren: met een slimme wasbeurt of het opladen van een thuisbatterij verdienden sommige huishoudens ruim één euro.
Zonneplan schakelt panelen uit
Energiebedrijf Zonneplan hielp actief mee om overbelasting van het stroomnet te voorkomen. Zo werden bij klanten automatisch thuisbatterijen opgeladen en schakelde het bedrijf tijdelijk voor dertig megawatt aan zonnepanelen uit. Die ingreep was niet alleen goed voor de portemonnee van klanten, maar ook voor de netbeheerders. Volgens Zonneplan komt dat vermogen overeen met het sluipverbruik van zo’n half miljoen huishoudens.
Steeds meer negatieve uren
In de afgelopen twee weken waren er al meerdere momenten waarop stroomverbruik geld opleverde. In totaal kende dit jaar al 186 uren met een negatieve kale stroomprijs, al moesten consumenten in veel gevallen alsnog iets betalen vanwege belastingen en btw. Wanneer dit fenomeen zich opnieuw voordoet, is altijd een dag van tevoren bekend.
Let op: de markt verandert snel
Energie-expert Kerkhof waarschuwt dat het niet altijd feest blijft. "Als steeds meer mensen tegelijk hun stroomverbruik naar goedkope uren verschuiven en zonnepanelen massaal uitzetten, raakt het net uit balans. Dan stijgen de prijzen weer en kan het zelfs leiden tot storingen," zegt hij. Toch blijven dynamische contracten populair: inmiddels hebben al 450.000 huishoudens er één.
Lager tarief ook voor andere contracten
Ook wie een variabel of bijna aflopend vast contract heeft, profiteert van de dalende energieprijzen. De gasprijs daalde dit jaar van 1 euro en 28 cent naar 1 euro en 20 cent per kuub. De stroomprijs ging van 25 naar 22 cent per kilowattuur. Dat kan een huishouden gemiddeld honderd euro per jaar schelen. Wie overstapt van energieleverancier krijgt daarbovenop vaak een welkomstbonus tot 650 euro.
Bron: De Telegraaf