Laatste rondje: Hammond en May nemen afscheid van Top Gear-testcircuit

Met Top Gear voorlopig van de buis keren Richard Hammond en James May nog één keer terug naar het iconische circuit van Dunsfold Aerodrome. Hier testten ze jarenlang alles van supercars tot prullige bouwpakketten op wielen. Hun afscheidsronde is een nostalgisch eerbetoon aan de plek waar autogeschiedenis is geschreven.
Een circuit vol herinneringen
Dunsfold Aerodrome was sinds 2002 het kloppende hart van Top Gear. De presentaties vonden plaats in de studio, maar het echte spektakel voltrok zich op het 3 kilometer lange asfaltlint waar de Stig zijn Power Laps reed en waar Hammond, May en Clarkson zich uitleefden met races, challenges en bizarre experimenten. Of het nu ging om een Bugatti Veyron of een zelfgebouwde elektrische auto, alles werd hier aan de tand gevoeld.
Onzekere toekomst
Het circuit heeft inmiddels een onzekere toekomst. In 2018 werd al bekend dat delen van het vliegveld plaats moeten maken voor woningbouw. Hoewel die ontwikkeling aan de andere kant van het terrein is begonnen, zou het circuit volgens RadioTimes.com nog tot minstens 2026 blijven bestaan.
Top Gear stilgelegd na zwaar ongeluk
In 2023 werd de productie van Top Gear "voor onbepaalde tijd" gepauzeerd nadat presentator Freddie Flintoff ernstig gewond raakte bij een ongeluk met een Morgan 3-Wheeler op Dunsfold. De BBC sloot daarna een schikking met Flintoff ter waarde van omgerekend ruim 11 miljoen dollar. “We weten dat dit teleurstellend is voor fans, maar het is de juiste beslissing,” meldde de omroep in een verklaring.
De geest van Top Gear leeft voort
Toch is het erfgoed van Top Gear nog niet volledig weg. De Britse editie van Top Gear Magazine gebruikt het circuit nog steeds voor rondetijden met de mysterieuze Stig. De snelste tijd staat nu op naam van de McMurtry Spéirling, een elektrisch aangedreven fan car, die het rondje in slechts 55,9 seconden aflegde—sneller dan een Formule 1-wagen.
Een laatste groet
Voor Hammond en May was het moment perfect om afscheid te nemen. Samen stapten ze opnieuw in een auto om nog één keer het circuit te rijden waar ze zoveel tijd doorbrachten. Geen scripts, geen race tegen de klok—alleen twee vrienden, een asfaltlint vol herinneringen en een laatste groet aan een tijdperk.