Renault gaat batterijen recyclen voor een duurzame toekomst

De energietransitie en de elektrificatie van auto's moet gepaard gaan met een "circulaire economie". Dit betekent voornamelijk dat er minder grondstoffen moeten worden gebruikt en dat de batterijen efficiënt worden gerecycled. Volgens Automotive News Europe is Renault van plan om als eerste Europese autofabrikant batterijen op industriële schaal te recyclen.
Het idee waar de franse autobouwer mee is gekomen kan veel positieve effecten hebben. Renault wilt samenwerken met verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in lithium uit accu's te halen en weer te recyclen. Op deze manier kan er dus een circulaire economie onstaan die miljarden euro's kan opleveren en de afhankelijkheid van China kan verminderen.
Jean-Philippe Bahuaud, de directeur van project: "The Future Is Neatral (TFIN)" laat weten dat niemand in Europa momenteel kan beweren dat zij gebruikte batterijen in een gesloten cyclus kan recyclen om er nikkel, kobalt en lithium uit te halen voor de productie van nieuwe batterijen.
Deze gerecyclede metalen kunnen ook helpen om de prijzen van elektrische auto's te verlagen, aangezien de metalen 70% van de kosten van een batterij zijn en batterijen 40% van de totale kosten zijn van een EV.
Daarom zet Renault groots in op het TFIN-project, met een doelstelling van 2,3 miljard euro en een operationele marge van meer dan 10% tegen het einde van het decennium.
De accu's van de toekomst zullen niet alleen voortkomen uit de aandacht die we nu besteden aan recyclen, maar ook van de door Renault gepatenteerde technologie. Ampere, zo wordt de divisie voor elektrificatie van het merk genoemd. Zij hebben aangekondigd een laboratorium te openen voor het testen van batterijen in Labry, een klein stadje op de grens van Luxemburg, Duitsland en België.