Elektrische auto's kunnen overbelasting stroomnet redden
Volgens NH Nieuws is er in Noord- Holland, door de vele windmolens en elektrische auto's een perfecte oplossing voor het overbelasten van het stroomnet in deze provincie. Namelijk de elektrische auto gebruiken om stroom terug te leveren op drukke momenten.
Het is algemeen bekend dat de overgang van benzine naar elektrisch rijden en van een gasverwarming naar elektrische verwarming en koken met de nodige uitdagingen gepaard gaat. Het huidige elektriciteitsnetwerk kan namelijk niet voldoen aan de groeiende vraag naar duurzame energie.
Maarten Steinbuch, hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven, wijst specifiek op Noord-Holland vanwege de overvloed aan windmolens en elektrische auto's in die regio. De ontwikkeling van elektrische auto's en de bijbehorende laadpaalsoftware gaat sneller dan de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk in Nederland. Daarom oppert hij het slimme idee om auto's in te zetten om elektriciteitsoverschotten op te vangen en tekorten aan te vullen.
Wanneer er veel groene stroom beschikbaar is dankzij windenergie, kunnen elektrische auto's deze energie opslaan in hun accu's. En als er meer stroom nodig is dan er groene stroom beschikbaar is, kunnen deze auto's de opgeslagen energie terugleveren aan het netwerk. Volgens de hoogleraar zou dit technisch gezien binnenkort haalbaar moeten zijn, omdat de software die wordt gebruikt in de laadpalen vrijwel identiek is.
Maar waarom is er eigenlijk zoveel druk op het stroomnet? Dit komt niet alleen door de meer dan 500.000 elektrische auto's die af en toe aan het sap moeten in Nederland, maar zij dragen hier wel degelijk aan bij. Wat mensen zal motiveren om dit te gaan doen is nog niet duidelijk. Ook aan deze oplossing zitten namelijk voor en nadelen.