IEA verwacht flink overschot aan olie in 2030: wordt olie goedkoper?
Het Internationaal Energieagentschap (IEA) voorspelt dat de wereldmarkt in 2030 te maken krijgt met een aanzienlijk overaanbod van olie. Deze ontwikkeling wordt voornamelijk gedreven door een groeiende productie en een afnemende vraag naar fossiele brandstoffen.
Het IEA stelt dat de vraag naar olie afvlakt door de overgang naar schonere energiebronnen en elektrische voertuigen. Deze trend zet door doordat zowel de olieproductie als de vraag naar fossiele brandstoffen afnemen. Volgens het agentschap zal de vraag naar olie eind 2029 naar verwachting dalen tot 105,6 miljoen vaten per dag, terwijl de productie 8 miljoen vaten per dag hoger zal liggen. Hierdoor ontstaat er een overschot van ongeveer 10 procent van de huidige dagelijkse hoeveelheid olie.
De dalende vraag naar olie is vooral zichtbaar in ontwikkelde economieën, waar de overgang naar duurzame energie versnelt. Ook China, na de VS de grootste olieafnemer, zal rond 2029 zijn piek bereiken en afvlakken. Dit alles kan de olieprijzen drukken, hierdoor komt ook de rendabiliteit van schalieolieproductie in de VS onder druk te staan. Daarnaast zouden de plannen van OPEC+ om de olieprijzen te ondersteunen hierdoor in gevaar kunnen komen.
IEA-directeur Fatih Birol benadrukt dat oliebedrijven hun strategieën moeten aanpassen aan deze nieuwe realiteit. Ondanks de groei in olieproductie investeren de meeste grote oliebedrijven nog steeds zwaar in fossiele brandstoffen. In 2024 zouden de wereldwijde investeringen in olie en gas naar verwachting $570 miljard bedragen, terwijl de investeringen in duurzame energie $2000 miljard bedragen. Hierdoor dreigen de olieprijzen te dalen, wat mogelijk kan leiden tot lagere brandstofprijzen aan de pomp. Echter valt het in de lijn van vergroening te verwachten dat accijnzen de prijs aan de pomp op pijl zullen houden.