Onderzoek: overstap naar EV voor veel Nederlanders te duur
Een recent rapport van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid onthult dat een derde van de Nederlandse autobezitters de overstap naar een elektrische auto financieel onhaalbaar vindt. De hoge aanschafkosten en extra kosten voor opladen vormen voor velen een drempel.
Uit het onderzoek blijkt dat 33% van de autobezitters in Nederland het te duur vindt om hun huidige brandstofauto te vervangen door een elektrische auto. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid wijst erop dat 10% van de volwassen Nederlanders moeite heeft om de kosten van hun vervoer te betalen. Deze groep bestaat vooral uit mensen met een laag inkomen, eenoudergezinnen en werklozen.
De overstap naar elektrisch rijden wordt door het instituut als een ‘aanzienlijke financiële uitdaging’ bestempeld. Naast de hoge aanschafprijs van elektrische voertuigen, kunnen ook de kosten voor het opladen een groot obstakel vormen voor veel huishoudens.
Totale eigendomskosten Het instituut heeft ook de totale eigendomskosten van een auto onderzocht, de zogenaamde Total Cost of Ownership (TCO). Deze kosten, waaronder verzekering, onderhoud, afschrijving en brandstof, variëren sterk per model en gebruik. Voor een kleine A-klasse auto liggen de kosten tussen de 29 en 50 cent per kilometer, terwijl bij een grotere C-klasse auto de kosten tussen de 54 en 73 cent per kilometer liggen. Vergeleken met andere vervoersmiddelen zoals fietsen en openbaar vervoer, maakt dit autorijden relatief duur.
Daarnaast blijkt uit het rapport dat 10% van de autobezitters in Nederland te maken heeft met financiële onzekerheid en minstens één keer te maken krijgt met geldproblemen bij het gebruik van hun auto. Deze problemen leiden vaak tot het uitstellen van groot onderhoud of bezuinigingen op andere uitgaven.
Stijgende kosten Het rapport wijst er verder op dat de kosten van leaseauto’s sneller zijn gestegen dan de inflatie. Hoewel private lease vanwege de voorspelbare maandelijkse kosten aantrekkelijk kan lijken, kunnen onverwachte veranderingen in de financiële situatie, zoals inkomensverlies, tot problemen leiden. Het beëindigen van een leasecontract kan bovendien hoge kosten met zich meebrengen.
Ook de brandstofprijzen zijn de afgelopen jaren fors gestegen. In 2022 stegen de brandstofkosten sterker dan de inflatie, wat de kosten van autorijden verder verhoogde.
Populariteit van autobezit blijft groot Ondanks de stijgende kosten blijft autobezit voor veel mensen aantrekkelijker dan het openbaar vervoer. Volgens het rapport komt dit deels doordat veel mensen alleen naar de variabele kosten van autorijden kijken, en niet naar de vaste kosten zoals verzekering en afschrijving.
Bovendien is autorijden vaak voordeliger dan het openbaar vervoer voor groepen mensen. Vooral bij ritten met meerdere passagiers is de auto financieel aantrekkelijker, wat bijdraagt aan de blijvende populariteit van autobezit, ondanks de stijgende kosten.