Elon Musk onder vuur in Duitsland: steun voor extreemrechtse partij veroorzaakt ophef
Elon Musk ligt opnieuw onder vuur, dit keer in Duitsland. De techmiljardair heeft met zijn openlijke steun voor de radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) een storm van kritiek ontketend. De Duitse regering beschuldigt Musk van inmenging in de Bondsdagverkiezingen, die in februari 2025 worden gehouden.
In een opiniestuk in de Duitse krant Welt am Sonntag betoogde Musk dat de AfD de enige partij is die Duitsland kan redden. Daarnaast bekritiseerde hij traditionele partijen en stelde dat deze “volledig hebben gefaald.” Eerder sprak hij via zijn platform X, voorheen Twitter, ook al steun uit voor de partij. De uitspraken van Musk werden met harde woorden veroordeeld door de Duitse regering en coalitiepartijen. “Vrijheid van meningsuiting omvat ook de grootste onzin,” stelde regeringswoordvoerder Christiane Hoffmann.
SPD-covoorzitter Lars Klingbeil vergeleek Musk zelfs met de Russische president Vladimir Poetin. “Beiden proberen verkiezingen te beïnvloeden en steunen antidemocratische krachten om Duitsland te verzwakken en in chaos te storten,” aldus Klingbeil. Hij pleit voor strengere regelgeving om de macht van platforms zoals X te beperken.
Musk heeft in het verleden openlijk kritiek geuit op bondskanselier Olaf Scholz en diens regering. Hij noemde Scholz een “incompetente dwaas” en riep op tot zijn aftreden na de aanslag op een kerstmarkt in Maagdenburg. De spanningen tussen Musk en de huidige Duitse regering zijn hierdoor verder opgelopen.
Friedrich Merz, leider van de christendemocratische CDU/CSU en favoriet om Scholz op te volgen, noemde de uitspraken van Musk “invasief en pretentieus.” Hoewel de AfD momenteel rond de 19 procent scoort in de peilingen, is het effect van Musk’s steun op hun populariteit onduidelijk. De partij had deze cijfers al vóór zijn uitspraken bereikt.
Met ruim 210 miljoen volgers op X heeft Musk een aanzienlijk bereik. In de Verenigde Staten sprak hij eerder zijn steun uit voor Donald Trump, die in november de verkiezingen won. Musk kreeg daarop een positie binnen de nieuwe Republikeinse regering. Zijn inmenging in de Duitse politiek roept daarom vragen op over de invloed van miljardairs op democratische processen wereldwijd.
De Duitse regering benadrukt dat de steun van Musk aan een partij die door inlichtingendiensten wordt gemonitord vanwege vermeende extremistische ideeën, uiterst zorgwekkend is. Voor Duitsland blijft het nu de vraag in hoeverre dergelijke buitenlandse invloeden de uitkomst van de verkiezingen kunnen beïnvloeden.