Stellantis overweegt verkoop Alfa Romeo en Maserati door Trump-tarieven

Stellantis staat al maanden onder druk, maar de invoering van nieuwe Amerikaanse importheffingen lijkt de situatie nog verder te verslechteren. De Italiaanse luxemerken Alfa Romeo en Maserati verkeren in zwaar weer, en de autogigant overweegt inmiddels zelfs verkoop. Alles hangt af van het verdere verloop van de handelsoorlog met de Verenigde Staten.
Tarieven raken vooral luxe-import
Sinds begin april geldt er een importheffing van minimaal 25 procent op auto's die vanuit het buitenland de VS binnenkomen. Voor merken als Alfa Romeo en Maserati, die hun modellen volledig in Europa produceren, is dat een regelrechte klap. Maserati verkocht vorig jaar wereldwijd slechts 11.300 auto's, waarvan nog geen vijfduizend in de VS. Alfa Romeo kwam in Amerika uit op 8.865 stuks – een daling van 19 procent ten opzichte van 2023. De marges op deze modellen zijn krap, en extra invoerkosten maken de merken steeds moeilijker rendabel.
Consultancy moet redding brengen
Volgens Automotive News Europe heeft Stellantis het adviesbureau McKinsey & Company ingeschakeld om de toekomst van de twee merken onder de loep te nemen. Een woordvoerder van Stellantis bevestigde aan Motor1 dat McKinsey gevraagd is om “overwegingen te formuleren met betrekking tot de recent ingevoerde Amerikaanse tarieven voor Alfa Romeo en Maserati.” Verdere details gaf het concern niet.
Dat het bedrijf een externe consultant inschakelt, wijst erop dat de situatie serieus is. Volgens de bronnen zijn alle opties bespreekbaar: samenwerking met Aziatische autofabrikanten – waarbij met name Chinese interesse wordt genoemd – maar ook een mogelijke verkoop van beide merken wordt niet uitgesloten.
Elektrische plannen in de ijskast
Alfa Romeo werkt op dit moment nog aan opvolgers van de Giulia en de Stelvio, maar deze komen pas in 2027 op de markt. Maserati had ambitieuze plannen om volledig elektrisch te gaan, maar die zijn door veranderende marktomstandigheden inmiddels deels teruggedraaid. De elektrische versie van de MC20 is zelfs geschrapt.
Onzekere toekomst
De timing is slecht: na het plotselinge vertrek van CEO Carlos Tavares in 2024 hoopte Stellantis dit jaar op herstel. Maar met tegenvallende verkopen, mondiale economische onzekerheid én stijgende handelstarieven is de kans groot dat er ingrijpende besluiten volgen.
Mocht de Verenigde Staten vasthouden aan de hoge invoerheffingen, dan dreigt een “vuurverkoop” van twee iconische Italiaanse automerken. Of dat uiteindelijk ook gebeurt, hangt af van de politieke grillen van Washington – en van het geduld van Stellantis.