Toyota benadert Nissan na stukgelopen fusie met Honda

Na het mislukken van de geplande megafusie tussen Nissan en Honda, zou Toyota stilletjes contact hebben gezocht met Nissan over een mogelijke samenwerking. Dat meldt de Japanse krant Mainichi Shimbun. Hoewel van een fusie nog lang geen sprake is, lijken de kaarten op de Japanse automarkt opnieuw geschud te worden.
Fusie tussen Nissan en Honda definitief van de baan
In december 2024 ondertekenden Nissan en Honda nog een intentieverklaring om de mogelijkheden van een fusie te onderzoeken. Maar nauwelijks twee maanden later, op 13 februari 2025, werden de gesprekken al gestaakt. Een van de breekpunten was het vooruitzicht dat Nissan als dochterbedrijf van Honda verder zou moeten gaan. Hoewel beide bedrijven nog wel samenwerken op het gebied van elektrificatie en software, komt er geen volledig samengaan.
Opvallend genoeg reageerde Toyota-topman Akio Toyoda in januari nog dat Nissan nooit contact met Toyota had gezocht over een gezamenlijke superfusie. Destijds liet hij weten dat zo’n megafusie toch zou zijn stukgelopen op mededingingsregels. Maar volgens Mainichi Shimbun, via Automotive News, was het na het stuklopen van de fusie juist Toyota dat zelf contact zocht met Nissan over een mogelijke alliantie.
Toyota’s brede netwerk en belangen in Japanse merken
Toyota is op papier al de machtigste speler binnen de Japanse auto-industrie. Het concern bezit onder meer 20 procent van Subaru, 5,1 procent van Mazda, 4,9 procent van Suzuki en 5,9 procent van Isuzu. Een eventuele alliantie met Nissan zou dus verregaande implicaties hebben. Officieel wil Nissan geen commentaar geven op het bericht en Toyota zegt de berichtgeving nog te onderzoeken voordat het met een verklaring komt.
Volgens Toyoda ontbrak het de fusieplannen van Nissan en Honda aan focus op concrete modellen. Hij uitte eerder al zijn teleurstelling dat het alleen ging over “businessintegratie” en “synergieën”, zonder een duidelijk productplan.
Nissan zoekt stabiliteit na moeizame jaren
Na het afhaken van Honda zoekt Nissan nu vooral naar interne rust. Volgens CEO Ivan Espinosa staat stabiliseren bovenaan de agenda. De autofabrikant werkt aan het hervormingsplan Re:Nissan, dat forse besparingen moet opleveren: het schrappen van 20.000 banen, het sluiten van zeven fabrieken, en een forse beperking van het aantal onderdelen en voertuigarchitecturen.
Nissan wil de ontwikkeltijd verkorten door nauwer samen te werken met Renault en Mitsubishi. Met Chinese partner Dongfeng wordt de samenwerking ook geïntensiveerd. De onlangs gepresenteerde elektrische N7 sedan en de plug-in hybride Frontier Pro zijn daar het gevolg van. Tegelijk blijft Nissan investeren in zijn luxemerk Infiniti.
Carlos Ghosn: ‘Nissan is in nood’
Voormalig topman Carlos Ghosn, die nog altijd fel uithaalt naar zijn oude werkgever, noemde Nissan onlangs “een bedrijf in een wanhopige situatie.” Volgens hem was de fusie met Honda bedoeld als “verkapt overnameplan”. Hoewel een fusie van de baan is, lopen de gesprekken over samenwerking op het gebied van voertuigsoftware en elektrische aandrijving nog wel door.
Ghosn wijst erop dat de huidige crisis bij Nissan al in 2015 begon, toen het bedrijf onder zijn leiding zwaar investeerde om jaarlijks acht miljoen auto’s te verkopen. In werkelijkheid bleef de teller over het fiscale jaar 2024 steken op slechts 3,3 miljoen voertuigen.