Mercedes-legende Klaus Kienle (77) overleden: meesterrestaurateur laat wereld vol klassiekers achter

Klaus Kienle, bekend als dé restauratie-expert van klassieke Mercedessen, is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij werd dinsdagavond (1 april) dood aangetroffen in zijn woning. Zijn overlijden komt terwijl hij nog verwikkeld was in een strafrechtelijk onderzoek naar fraude met klassieke auto’s.
Grootheid uit de klassiekerwereld
Klaus Kienle begon in 1984 met een kleine werkplaats in Heimerdingen, vlakbij Stuttgart. Daaruit groeide Kienle Automobiltechnik, een wereldwijd gerespecteerde naam op het gebied van restauraties van klassieke Mercedessen zoals de 300 SL Gullwing en de Mercedes 600. Zijn bedrijf stelde op het hoogtepunt tachtig mensen te werk, van carrosseriespecialisten tot motorbouwers en interieurherstellers.
De clientèle van Kienle was even indrukwekkend als zijn werk. Jean Todt, voormalig FIA-baas en Ferrari-teambaas, liet zijn 300 SL Roadster en Gullwing restaureren bij Kienle. Ook de sultan van Johor behoorde tot zijn klantenkring. Met zijn oog voor detail en perfectie groeide Kienle uit tot een levende legende onder liefhebbers van klassieke auto’s.
Van succes naar schandaal
Toch kwam er de laatste jaren een smet op zijn naam. Eind oktober 2023 ging Kienle Automobiltechnik failliet. Mercedes-Benz Heritage GmbH nam begin 2024 een deel van de onderdelen, gereedschappen en werknemers over voor ruim 3 miljoen euro.
De werkelijke klap volgde echter in mei 2023, toen justitie het bedrijf en de woningen van de drie directieleden doorzocht op verdenking van grootschalige fraude. Er zouden vervalste klassieke Mercedessen zijn verkocht, met name van het type 300 SL. Tijdens de inval werden auto’s, onderdelen en documenten in beslag genomen. In een documentaire van de Duitse zender SWR sprak Kienle zich in oktober 2024 voor het eerst publiekelijk uit over de aantijgingen, maar het onderzoek loopt nog steeds.
Geen weerwoord meer mogelijk
Volgens de Stuttgarter Zeitung, die zich baseert op bronnen uit de directe omgeving, is Kienle een natuurlijke dood gestorven. Hij laat twee zonen achter. De Duitse politie bevestigde onlangs dat het strafrechtelijk onderzoek nog altijd loopt, maar Klaus Kienle zal zich daar niet meer voor kunnen verantwoorden.
Wat overblijft is een erfenis van vakmanschap, controverses en een indrukwekkend auto-imperium. Hoe de zaak zich verder ontwikkelt, zal nu buiten zijn invloed om moeten worden uitgevochten.