Waarom je de temperatuurmeter niet altijd moet vertrouwen

De ene auto heeft het wel, de andere niet meer. De temperatuur meter geeft aan wat de huidige temperatuur is van de motor. Zo weten veel mensen niet dat dit in de meeste gevallen gaat om de koelvloeistof temperatuur, en dus niet de olietemperatuur.
De temperatuurmeter van een auto kan aangeven dat de motor warm is. Maar dat deze warm is wilt dat niet zeggen dat deze op bedrijfstemperatuur is. Voordat je dus het gaspedaal volledig in kan trappen moet je hier nog zo'n 10 a 15 minuten bij optellen.
De temperatuurmeter waar we het over hebben is namelijk de koelvloeistof temperatuurmeter. Deze meter kan eigenlijk al vrij snel de 90 graden aangeven, en dat wilt zeggen dat de koelvloeistof op temperatuur is. Wat echter belangrijker is, is de olietemperatuur en de oliedruk. In verschillende sportauto's is dit echter standaard ingebouwd zodat je alles met betrekking tot de motor goed in de gaten kan houden.
Uit gegevens van deze meters blijkt dat motorolie pas na ruim een kwartier rijden de optimale temperatuur heeft bereikt. Grotere motoren die dus ook meer olie in het motorblok hebben doen er nog langer over. Te veel gas geven met koude motorolie zorgt er voor dat de olie niet vloeibaar genoeg is en dat kan extra slijtage geven.
Zo kan het gaspedaal te ver indrukken met een koude motor ook leiden tot een te snelle uitzetting van bepaalde motordelen. Hierdoor kunnen dus ook delen scheuren of afbreken.
Bij elektrische auto's spelen deze meters en temperaturen uiteraard geen rol. De auto is in principe klaar om te gaan wanneer je er in stapt. Let hier wel bij op dat elektrische auto's veel koppel hebben en het dus wel aan te raden is om de banden eerst warm te rijden.